Duela pare bat urte, eskola baten ondoren, bertaratuetako bat etorri zen eta esan zidan: nik Michelin izarra zuen jatetxe bat nuen, sukaldari ona naizela uste dut. Itxi egin behar izan nuen. Nola liteke jatetxea gero eta beteagoa bagenu eta gero eta komanda gehiago zerbitzatzen bagenitu?
Enigma horren erantzuna marjina minimoaren ehunekoa da, eta negozio baten kasuan negozio baten gastu finkoen ehunekoa kalkulatzea bezala da.
Edozein negoziok gastu finkoen ehuneko jakin bat du, gastu finko horiek batuz lortzen dena, nominak, gizarte-segurantza, alokairuak eta abar barne, eta eragiketa hori eginez, honako hauek lor ditzakegu:

Eta negozio bakoitzak marjina gordinaren ehuneko jakin bat du, honako eragiketa hauek eginez lortzen dena:
- Lehendabizi, salmenta-kostua kalkulatuko dugu:
Salmenten kostua = (Hasierako izakinak + Erosketak – Azken izakinak)
- Bigarrenik, Marjin Gordina eurotan kalkulatuko dugu:
Marjin gordina eurotan = (Salmentak – Salmenten kostua)
- Hirugarrenik, Marjin Gordinaren ehunekoa kalkulatuko dugu:

Zergatik galtzen zuen dirua gure sukaldariak, menuak gero eta gehiago saldu arren? Erantzuna oso erraza da: gastu finkoen % bere negozioaren marjina gordinaren % baino handiagoa zelako.
Edo, bestela esanda, menuak saltzean lortzen zuen marjinak ez zituen bere negozioaren gastu finkoak estaltzen.
Adibide honek azaldutakoa ilustratzen du:
Kontzeptuak | € | % |
Salmentak | 1.000,00 | 100,00 |
– Salmenten kostua = (Hasierako izakinak + Erosketak – Azken izakinak) | 400,00 | 40,00 |
Hasierako izakinak | 100,00 | 10,00 |
+ Erosketak | 500,00 | 50,00 |
– Azken izakinak | 200,00 | 20,00 |
= Margen Bruto = (Ventas – Coste de Ventas) | 600,00 | 60,00 |
– Gastu finkoak guztira | 700,00 | 70,00 |
= Emaitza = (Marjina gordina – Gastu finkoak) | – 100,00 | – 10,00 |
Gastu Finkoak (%70) > Marjin Gordina (%60) = Negozioaren Galerak (-%10) |