Retail Euskal Eskolak Gipuzkoan eta Araban antolatutako lurralde arteko aurreko merkataritza-misioen ildotik, 2023ko azaroaren 9an ospatu zen lurralde arteko azken merkataritza-misioa Durangon. Herri honetako saltokien garapen aurreratua da helmuga aukeratzea. Horretarako, hainbat sektoretako saltokiak aukeratu ziren: digitalizazioa, logistika, saltokiak, etab. Horrela, jardunaldian zehar, merkatariek CrisLa Sweets, Sanchotena Perfumería, Sylke, Alga Artean + Tantaka Diseinu Faktoria, Olabegojeaskoetxea harategia, TYL Spaces, Dossis Designs eta Saltsan ezagutzeko aukera izan zuten.
CrisLa Sweets gozogintza amerikar ezaguna da, eta bi ahizpek zuzentzen dute. Duela bi urte ekin zioten proiektu honi, bestelako esperientzia gastronomiko bat eskaintzeko asmoz, kalitatea kantitatearen gainetik jarriz. Mota askotako gozoak dituzte, egunean bitan zerbitzatzen dituztenak izakinak amaitu arte. Espainiako hainbat lekutako bezeroak dituzte, eta zapore berriak probatu nahi dituzte, zapore gaziak eta gozoak konbinatzen dituzten postreak sortuz. Espiritu berritzaile horrek, gainera, beste gune gastronomiko batzuekin sinergiak sortzera bultzatu ditu.
Dendariek Sanchotena Perfumería nitxo eta egilearen lurrin-denda bisitatzeko aukera ere izan zuten. Bezeroak lurrin eta kosmetiko paregabeak, esklusiboak eta kalitatezkoak aurkitzen dituen espazioa. Hala ere, erosketa-esperientzia ez ezik, beste jarduera batzuk ere eskaintzen dira, hala nola usaimen-dastatze pribatuak, lurringileekin elkarrizketak, perfumearen sortze-prozesuaren zuzeneko laginak eta abar. Horiek guztiek aukera ematen diote bezeroari lurrinarekin eta perfumea sortzea ahalbidetu duten oroitzapenekin, esperientziekin edo sentimenduekin harreman pertsonala izateko.
Sylkeri dagokionez, gizon-modari eskainitako saltoki bat da, eta aholkularitza pertsonalizatua eskaintzen du estilo maskulino desberdinetako arropen eta osagarrien aldeko apustua eginez. Bertan, marka lokalak eta globalak bere marka propioekin batzen ditu: BIBA (txapeletarako) eta K.O (kamisetetarako). Moda bezeroari parte hartu nahi dioten jokotzat hartzen dute. Horregatik, fidelizazio-programa bat egiteko ideia sortu zen. Programa horretan, egindako erosketaren arabera, bezeroek txartel trukagarriak erosten dituzte ekimenari atxikitako ostalaritza-establezimenduetan, eta, era berean, txartel horiek saltokira itzultzen dira, jantzietan eta/edo osagarrietan deskontu gisa.
Alga Artean + Tantaka Disenu Faktoriak barne diseinua eta algen mundu ezezaguna lotzen ditu, tresnen bidez. Alga Artean alga-produktuak (kontserbak, kremak, etab.) saltzera bideratuta dagoen bitartean, Tantaka Disenu Faktoriaren helburua etxerako xarma duten artisau-piezak sortzea da. Hala, aurten bi bilduma kaleratu dituzte: Basoko neguan eta Kantauri udan. Bilduma horietan herriko beste artisau batzuk ere hartu dute parte.
Bestalde, Olabegojeaskoetxea harategia merkataritza erresilientea da, tradizioa eta berrikuntza uztartzen jakin duena, bai bezeroa sare sozialen bidez erosteko esperientzian, bai eskaini beharreko produktuan; teknika abangoardistagoekin egindako tokiko kalitate handiko haragi-produktuak dira. Kontsumo-ohitura berrietara egokitzeko duen gaitasunagatik nabarmentzen da; izan ere, urteak dira irekitzeko ordutegia luzatu zuenetik, eta Whatsapp bidez eskatzeko eta etxera bidaltzeko zerbitzua eskaintzen du.
Hainbat urtez beste ikasketa batzuetarako lan egin ondoren, TYL Spaces sortu zen, barne-arkitekturako estudio bat, barne arkitekturari eta etxebizitzen eta negozioen eraberritze integralei buruzkoa, diseinura eta funtzionaltasunera argi eta garbi bideratuta. Bezeroaren behar guztiak asetzeko, prozesuaren etapa guztietan laguntzen diote, proiektua xehetasunez zainduz.
Dossis Dessigns musika, kolore eta fantasiaz beteriko boutique bat da, emakume moderno eta arriskutsuei zerbitzu hurbil eta pertsonalizatua eskaintzen diena, studio 54 estiloan oinarritutako arropa eta osagarrien aldeko apustua eginez. Beste diseinatzaile batzuen jantzi bereziez gain, merkataritzan hiru linea ezberdin daude: bezeroaren neurrira egindako diseinuak, jabeak Parisetik ekarritako antzinako jantzi kustomizatuak eta bere bilduma bera.
Saltsanen amaituko dugu ibilbidea, 30 urte baino gehiagoko esperientzia duen denda, aurrez prestatutako janaria eta delikatesen denda. Bere filosofia tokiko eta sasoiko osagaiekiko errespetuan oinarritzen da, baita sukaldaritza-prozesuaren etapa bakoitzeko dedikazioan eta zaintzan ere. Bertako ekoizleekin lan egiten dute osagai freskorik onenak lortzeko, saltzen duten plater bakoitzaren kalitatea eta benetakotasuna bermatuz. Ekitaldi ugari egiten dituzte, hala nola ardo dastaketak, sukaldaritza ikastaroak, eta horregatik, aurten, Saltsan Txan! sortu dute, gastronomia, enologia eta artea modu guztietan uztartzen dituen diziplina anitzeko proiektua.